Siste nytt:

DEI GAV OSS

EIN ARV

Årbok nr. 20 - 2020

For 20. gang gir Austre Moland historielag ut den lokalhistoriske årboka Dei gav oss ein arv. Den 120 sider tjukke boka inneholder blant annet artikler om gamle barneleiker, folkemusikk i bygda, rekonstruksjon av ålekaret ved Sagene, malmtransporten med svevebane Gloserhei-Midtstøl, det grusomme synet som møtte de første som kom til det nedskutte engelske flyet på Langang i Holt i februar 1945. Det er artikler både om fylkesveger i Myra og Austre Moland,  og historia om den lange kampen for en tryggere E18 gjennom bygda. Serien om Austre Moland idrettslag 1968-2018 fortsetter. I disse koronatider er det tradisjonelle høstmøtet på Heimtun med boklansering og foredrag avlyst, og historielaget er på veg rundt i bygda og til salgsstedene med den ferske årboka.

Kasserer Trond Ivar Moen er salgssjef for boka.

På bildet presenterer redaksjonsmedlem Helge Tveiten (til venstre) og redaktør Knut Engelskjøn Dei gav oss ein arv 2020.

Månedens bilde

November 2020

Månedens bilde er noe uskarpt, og av en kvalitet vi normalt ikke ville publiser på denne siden, men bildet er gammelt, fra 1930-årene,  og er et eksempel på livet i bygda på denne tiden.

Anders A. Engelskjønn skriver:

Førjulsvinteren har opp gjennom alle tider vært den mest lagelige tid for å sikre neste vinters vinterved. Årets avling er i hus og alt er klart for å dra til skog, nesten. En viktig sak først. Øksa må være kvass og slipes først.

I Gangdalen bodde fram til første halvdel av 1950 åra Berthe og Ole (Ola) Gangdalen som vi ser her er i ferd med å slipe øksa etter god gammel tradisjon. Ole ser etter at øksa blir riktig slipt, at eggen blir ekstra kvass og Berthe drar slipesteinen.

Medlemmer fra historielaget kommer rundt og tilbyr den nye årboka og der står mere om Gangdalen.

Foto AMHA

Klikk på bildet for å vise det i full størrelse.

Alle månedens bilder vil senere bli liggende under linken BILDER