Månedens bilde 2021

Klikk på bilde for full størrelse

Desember 2021

 

Tiden før jul var hektisk på gårdene før i tiden. Det begynte med slakting av julegrisen i slutten av november. Alt på grisen ble brukt. Det var blodpudding, syltelabber, sylteflesk, longemost, ribbe, steik, koteletter for å nevne noe. Så var det storrengjøring inne og lage det hyggelig for dyra i fjøset, Videre baking av småkaker, 7 i tallet. Hente juletre i skogen og få neket til småfuglene på plass. Det var vanlig å holde juleselskaper og da ble det ofte servert et godt brødmåltid som en forandring til alle kaker.

 I de aller fleste hus før i tiden var det bakerovn i kjelleren der en kunne steike over 20 brød av gangen, På Ottersland har de fortsatt den gammel bakerovnen intakt og på vårt bilde ser vi Tora Ottersland i ferd med å ta et nystekt brød ut av ovnen.

Ser de ikke herlige ut tre av de nystekte brøda?

Etter steiking av brød i ovnen var det fortsatt varme igjen som ble benyttet til å steike søsterkake eller julekake som den ofte ble kalt når den kom på bordet i forbindelse med julefeiring.

 Tekst og foto: Anders A. Engelskjønn

Novemver 2021

Vi står på toppen av Træfjell i Ottersland skau der den nye E18 går i to løp under oss. Vi ser i vestlig retning mot Arendal og Ottersland gårdene ligger noen hundre meter til høyre. Midt på foto ligger Hesthagfjell der også veien går i tuneller gjennom.Bredden på arealer veien tar av skogsmark er betydelige som foto viser.

Tekst og foto: Anders A. Engelskjønn

Oktober 2021

 Nå er det forlengst historie.

Den 8. september 2018 ble denne sprengningen foretatt i Longum Park for å gi plass til brakkebyen i forbindelse med ny E18 fra Harebakken til Rømyr i Tvedestrand.

Foto: Anders A. Engelskjønn

September 2021

 Flyfoto av den vakre gården Langerød.

Tatt av Widerød i 1965

Foto: Amha

 

August 2021

Den første tid familien Kløvstad bodde her i bygda bodde de på Engelskjønn.

Her ser vi Nelly Kløvstad på brygga i Engelskjønnkjenna.

Denne brygga var meget populær til både bading og klesvask når vannet i brønnene ble borte

Foto: Anders A. Engelskjønn

Juli 2021

Oppe på heia nord for Skjævestadgårdene har Stella Marie og Håkon Gulbrandsen bygget dette huset, med vakker utsikt over gårdene på Skjævestad. Huset er laftet av tømmerstokker Håkon har hugget i egen skog og kjørt fram. Her har han hugget til hver enkelt stokk, et arbeide han har gjort med den største nøyaktighet. Utvendig er huset svært vakkert der det passer godt inn i den levende skogen som omkranser det. Innredningens står i samme stil der treets struktur kommer ekstra fint fram.

 Foto: Anders A. Engelskjønn

JUni 2021

I Eiet hadde beboerne en fin badeplass i Longumvannet.  Veiutbyggingen i område har «slukt» badeplassen og vi får bare gjenoppfriske minnene med dette bilde av plassen.

Riktig koselig 

Foto: AMHA

 

Mai 2021

Dette fotoet er tatt like etter krigen der folk er samlet 17. mai på idrettsplassen.

Vi ser heia mot Brekka er rydda og veien til idrettsplassen ned på venstre side av bildet.

 Foto: AMHA

April 2021

Har mann ikke fått unnagjort pløyingen om høsten er det den første oppgaven om våren når snøen er tint bort. Her holder Lars Skjulestad på med pløyingen der to hester drar plogen. Dette er før traktoren har overtatt jobben.

 Foto: AMHA

 

Mars 2021

Harry Skjævestad drev forretning i Arendal og han var en stor Granevenn.

Da Grane ønsket et utfartssted ikke så langt utenfor Arendal stilte Harry tomt til disposisjon i sin fars  skog. Arbeidet ble satt i gang like etter  2. verdenskrig og i 1948 stod første byggetrinn klar for  å ta i mot de første gjestene. Granestua som den ble kalt ble meget populær og folk kom i strie strømmer som vårt bilde er et klart bevis for.

Vell fremme kunne folk slappe av i den romslige peisestua med nystekte vafler, kaffe og ikke minst en hyggelig prat med kjente, for det var det jo alltid.

Behovet for mer plass har økt opp gjennom årene og Granestua er påbygget flere ganger.

 Tekst og foto Anders A. Engelskjønn

 

 


Austre Moland Historielag

Webansvarlig: Torjus Skjævestad,

tskjaves@online.no