Månedens bilde 2019

Desember 2019

Tidligere var bakerovnen til stor hjelp når julebaksten skulle gjøres ferdig. Det er ikke så mange som har bakerovn lenger.

Men på Ottersland har Tora og hennes datter tatt bakerovnen i bruk. Ovnen fyres først opp med tørr granved og når det er gjort feies glør ut og alt er klart for stekning.

Solveig gjør her de ferdig utbakte brød klare for innsetting i ovnen, og her stekes over 20 brød samtidig. Det finnes ikke noe så godt som ovnsstekte brød på gamlemåten.

Tekst og foto:  Anders A. Engelskjønn

November 2019

Sauene er kommet i hus og ferdig klippet. Ulla er sortert og vasket og klart for spinning.

Gårdbruker Ola Andersen Gangdalen har tatt rokken med seg ut i solveggen og gjør ulla om til det fineste garn.

For spinne kunne Ola. Under husflidsjået i Arendal i 1941 fikk han 2. premie for sin spinning, og det var slettes ikke dårlig.

Eier av foto. Marit Helena Rønningen.

Oktober 2019

Under byggingen av ny E18 ble det to store parallelle bruer over Røydalen mellom Lille Mørland og Hesthag. Mange har spurt hvor kommer navnet Røydalen fra og her er svaret.

I skogen ovenfor bruene opp mot Mørlandsmoen ligger eiendommen Røydalen som i dag eies av Håvard Dale. Den siste som bodde i Røydalen var Anders Røydalen som bodde der fram til 1980 tallet.

På foto ser vi huset i Røydalen som ligger i overkant av et fint jorde.

Tekst og foto Anders A. Engelskjønn

September 2019

Høstjakta nærmer seg og vårt foto denne gang er tatt i 1897 og viser jaktlaget som holdt til i Jøgerheim, ei lita hytte som stod på en liten holme i Sageneelva.

Vi ser her hele jaktlaget med våpen og hunder plassert i vogna trukket av to hester ut til jaktterrenget.

Denne jakthytta ble senere demontert og reist som bryggerhus av Hans Christensen på hans eiendom på Sagene

Foto: AMHA

August 2019

August er måneden da de aller fleste har unnagjort ferien og reist heim. Vi velger denne gangen å minne om at en gang drev altmuligmann Torleif Longum Moisand Camping i Grimstad.

Vi ser han her fotografert sammen med sin dyktige medhjelper og nabo Gunhilde Stokkelien på Moysand Camping.

Juli 2019
For om lag 6 år siden tok historielaget kontakt med Aust-Agder fylkeskommune, kulturavdelingen og fikk informasjon om eventuelle steder for fortidsminner i den nye E18 traseen mellom Arendal og Tvedestrand. Med de forundersøkelser som ble gjort besluttet Universitetet i Oslo å sette i gang arkeologiske undersøkelse. Vi fikk anledning til å følge utgravingene gjennom tre år og de omfattende resultatene er overlatt historielaget. Etter dette har laget inngått et utmerket samarbeide med Nye Veier og AF gruppen anlegg i to og et halvt år i anleggsperioden og har fått anledning til å besøke anlegget hele tiden. I løpet av de ca 6 årene er det tatt nærmere 2000 bilder og av disse er over 900 arkivert. Dette gir en god oversikt over hvordan deler av veitraseen var før inngrep, under arbeide og ferdig resultat. Veien åpner 2. juli, der historielaget er invitert. Bilde viser veien syd for det nye Longumkrysset der selve åpningsseremonien skal foregå.

Foto:  Annders A. Engelskjønn

Slukking av skogbrann.

Dette bildet har vi i vårt arkiv, men har ikke informasjon om tidspunkt, sted og eventuelle personer.

Vi publiserer likevel bildet som månedens bilde for juni 2019 for å vise hvilke hjelpemidler som ble tatt i bruk ved slukking av skogbrann i tidligere tider.

Utdeling av "SVENSKEPAKKER" på Skjævestad i fredsdagene 1945.

PÅ grunn av plassmangel holdt på den tiden 1. og 2. klasse på Lona skole til i bestestua til Olivia og Ole T. Skjævestad.

Men på bildet er det ikke bare småskole barn . Her ser det ut som hele Lona skole er innkalt.

Læreren på Skjævestad, Albert Watne,  går foran med flagget. Han er nå en fri mann, etter å ha sittet i fensel på grunn av illegalt arbeid under krigen.

Elever ved

Austre Moland Framhaldsskole 1953 - 54.

Klikk på bildet og få alle navnene.

Mars 2019

To bjørker i vinterdrakt fanget inn av Ole Andreas Brekkemoen med sitt kamera.

Han har kalt bildet sitt "Frost 2001"

Februar 2019
  Denne koselige hytta i vinterdrakt ble fotografert for ca 50 år siden på Krakstad i Myra.
Elever ved Lona skole våren 1940.

Klikk på bildet og få alle navnene.