Månedens bilde 2018

Bare en liten påminnelse. Vinteren står for døren.

Her i bygdda har snømengden opp gjennom årene variert mye. Fra nesten snøbare marker, som faktisk har gjort skigåing nesten umulig til store mengder, som har lammet virksomheten i skogen og skapt store problemer for trafikken.

Bildet denne måneden er tatt utenfor Longum Varehandel, og her mangler det ikke snø.

Vi mangler informasjon om når dette bilde ble tatt. Kanskje noen kan hjelpe?

Foto: Historielaget

Oktober 2018

Opp gjennom tidene har det vært tradisjon å "høstpløye" åkeren. Da får klagen (telen) bearbeid jorda på en god måte, slik at den er klar for vårens vekster.

Bildet denne måneden er fra Torjus Sirings mangfoldige samlinger.

Dette er fylkes eldste traktor, så vidt vi har klart å bringe på de rene, en Fordson 1923 modell.

Foto: Anders Adolf Engelskjønn

Dette bildet er fra Eikestø, og ble tatt i 1896.

Eier i 1961 var Lars Eikestø.

I forgrunnen ser vi kornband "på staur"

August 2018

Vi er i ferd med å gjennomføre den varmeste sommeren på mange år, og nesten ikke nedbør. Tørkeskadene er betydelige. Med dette som bakgrunn, virker det kanskje litt underlig å minne om vedfyring, men likevel kommer det ubønnhørlig en vinter, og da er det viktig å ha veden under tak. Har du ikke fått veden i hus, er tiden inne nå.

Bildet denne gangen viser Torjus Andreas Skjævestad, som sørger for full fyr i ovnen.

Juli 2018

Før rundballe og silotid var det slåttonn. Den begynte etter St. Hans da gresset var modent for å slås til høy.

For å få godt høy kreves en god tørk, enten på vollen eller hengt på hesjer, Dersom været var regnfullt og ustadig,  krevde høyet mye arbeide, og slåtten varte ofte ut hele juli.

Bildet denne gangen er fra slåttonna på Skjulestad. Alf og Einar har fått lov til å sitte på hesteryggen da høyet ble kjørt inn i løa.

Eier av foto: Ingfrid og Einar Skjulestad

Juni 2018

Denne måneden går vi til småbruket Tufta. Innhuset i Tufta er borte, men det sto på muren like i veikanten av E18, uthuset som er avbildet, sto litt lenger bak er også borte.

Fotoet er tatt i 1947.

Bildet viser Magnar Danielsen i armkroken til sin onkel Ingvald Guldal. Videre tante Ellen Marie, og lengst til høyre Ingrid, søster til Magnar.

Foto: Historielaget

17. mai toget på vei fra kirken til idrettsplassen.

Det har nettopp passert presteboligen, og er på vei videre ut mot E18.

Vi er usikre på når bildet ble tatt, så er det noen som husker årstallet, vil vi gjerne vite det.

Aptil 2018
  I år er det 100 år siden Østre Moland idrettslag ble stiftet. Nå Austre Moland Idrettslag.

Før andre verdenskrig ble arbeidet med tilrettelegging av idrettsplass i Brekka påbegynt. ekstra fart i arbeidet ble det i 1945 da tyske krigsfanger ble satt i arbeide på idrettsplassen. Idrettsplassen ble etter denne innsatsen omtalt som en av landets fineste idrettsanlegg, ikke minst grunnet den naturlige "tribunen". Bildet viser tyske krigsfanger som er i gang med arbeidet på plassen under norsk vakthold.

Mars 2018

En fin skidag utenfor Granestua. Antagelig tidlig på1950 tallet.

Vi ser fra venstre: Ida Våje, Per Vaaje, Gjermund Våje, Lillian Bjornes, Marie Våje, Clifford Bjornes, Kjellaug Våje og Knut Våje.

Det er vinter og i den anledning vil vi minne om skifabrikken på Skjulestad.

Gjennom mange år laget Ole Edvartsen treski av ulike tresorter. Det er mange molendinger som kan huske tilbake til herlige skiturer på ski fra Skjulestad.

Han laget også hoppski med tre renner under, lange hopp ble utført på disse.

Januar 2018

Allerede da nåværende E18 ble bygget  i 1974/75, altså for 43 år siden,  ble den nederste delen av Eidet bygget ned. Nå er ny E18 under utbygging , og enda mer av Eidet forsvinner under veibanen.

Et av husene var Jensens hus nederst i bakken.

Vi ser Emmy Myhren, Margit og Egil Myhre

Foto: Hans Myhre, utlånt av Margit Lund