Månedens bilde 2017

Desember 2017

Julegrisen.

Vi skal bare noen få tiår tilbake i tid, da hver gård i bygda hadde en kanskje to julegriser. Ikke bare var det julegris på gårdene mange hadde «villagris» også til jul.

Når grisen skulle slaktes var det full styr og ståhei. Forberedelser skulle gjøres både ute og inne. Alt skulle tas vare på, intet skulle gå til spille. Ofte hørtes grisehyl når grisen skulle forlate sitt gode og varme stille og ut i kulde og snø, før skuddet falt.

Blodet ble behørig tatt vare på til blodpudding og pølse. Grisebusta ble samlet opp. Av og til kom en oppkjøper til gårds og kjøpte busta som ble brukt til malerkoster. Innmat og hode ble brakt inn til bryggerhuset, der flittige never skar ut alt om kunne brukes til matretter av ulke slag. Senere  var det salting av syltelabber, steking av koteletter som ble lagret på Norgesglass, det var ingen fryseboks den gang. Ellers havnet mye av griseslaktet i salttønna og varene holdt seg godt uten tanke på strømbrudd og fryser ute av drift.

Slakting av julegrisen var mye styr og søl, men en årevis handling som dessverre er slutt. Har bønder i dag en julegris har slakteriet overtatt hele jobben og dermed er gårdsslakting historie.

Vårt foto denne gang viser Ingvald Brekkemoen f. 01 01 1904 som er i ferd med å slakte julegrisen. Han hjalp også til med slakting i nabolaget.

AMH fotoarkiv. Gitt av Ingfrid og Einar Skjulestad.

November 2017

Denne gangen har vi valgt et muntert bild som antagelig er tatt i Finland på 1930 tallet.
Bilde viser Henrik Herrmanns i midten bak i sammen med fire venner. To av disse har tatt hattene av og plassert på hodet til gyngehesten og den andre på skotuppen.

Henrik kom til Brekka like før, eller i begynnelsen, av andre verdenskrig ,som flyktning. Han bodde i ei hytte langt oppe i Brekkeskogen for ikke å bli oppdaget og sendt tilbake til Finland.
Han drev med skogsarbeide for bøndene i område og viste seg i kun i Brekka når han skulle handle mat.

Bilde tilhører Ole Brekkemoen

Oktober 2017

I oktober måned har det vært tradisjon for høstpløying, slik at det var unnagjort til en travel våronn neste år.

Her ser vi Lars Skjulestad pløyer med to hester. (to spann som det heter)

Foto: Trygve Bjerkholt, Sørlandske Tidene,Arendal

Før i tiden var det om høsten full virksomhet i kjøkkenet rundt på gårdene.

Bær, frukt og grønnsaker skulle konserveres før vinteren satte inn. Nå har fryseboksen overtatt mye av jobben.

Bildet denne gangen er fra kjøkkenet på Tveite, der husmor, Gunnbjørg Tveite, er i full gang med å få frukt og bær på Norgesglass.

Foto: Jon A. Tveite

Kan noen hjelpe oss?

Bildet denne gangen er som dere ser av eldre årgang, men vi mangler nærmere opplysninger om bildet.

Vi har fått dette flotte bildet av Odd Tunes, og det har etter all sannsynlighet tilknytning til Syrdalen.

Er det noen som har opplysninger om bildet, kan disse gis til fotoansvarlig, Anders A. Engelskjønn an-engel@online.no

På forhånd takk!

Juli 2017

Tidligere var det tradisjon for at vinterveden skulle være i hus i "hauballen" (tidsrommet mellom våronn og slåtten).

Vårt bilde denne måneden er tatt mellom 1910 og 1920, og viser Bent Ugland og Nils Viga som sager opp reisved med balansesaga.

Foto: Historielaget arkiv

Bildet viser Jens Martin Dalen som har begynt slåtten med hest og slåmaskin.

Det var vanlig å begynne slåtten omkring St.Hans tider, dersom været tillot det. Slåttonna varte som regel 3 til 4 uker. Nå for tiden slås gresset av på noen timer, tørker på bakken et par dager, så går det en snau dag på å presse og pakke i plast. En enorm forandring i løpet av noen tiår.

Mai 2017
Arbeidet med den nye E18 er i gang på mange steder langs med den 23 km veistrekningen mellom Arendal og Tvedestrand. Da anleggsområdene av sikkerhetmessige grunner av avstengt for ferdsel for folk flest, vil vi vise et foto fra nordre Pilkjenn der den nye veien går like på sydsiden. Bildet er tatt fra den provisoriske driftsveien. I forgrunnen skal to parallelle broer over myra. Da driftsveien stemmer opp Pilkjenn, og øker vannstanden ytterligere, vil Pilkjenn for første gang i historien renne ut i Longumvannet.

Aptil 2017

Er det noe bedre enn en koselig tur i båten på Molandsvannet en dag i april?

Vi ser her Lars Woie sammen med hunden Luna.

Foto: Woie

Mars 2017
Skidag på Ottersland 13. mars 1977.

Foto: Halvard J. K. Grythe

Vinterdag på Sagene.

Usikker på årstall, men antagelig rundt 1930

Siste skoleår på Brekka skole i 1952 før overføring til Nesheim.

Navneoversikt finner du her ......

Bildet er tatt av fotograf Hoslef og utlånt til Historielaget av Ole Brekkemoen