Månedens bilde 2016

Desember 2016

Julekonsertene i Austre Moland kirke er blitt tradisjon og er meget populære.

Vårt foto denne måneden er fra 18. desember 2011. De som har deltatt i julekonsertene opp gjennom årene er barnekoret Refleks, ungdomskoret Ekko og Nesheim musikkorps.

Skjulestad

I historielagets fotoarkiv har vi mange bilder av gårder og steder i bygda.

Dette flyfotoet er tatt av Widerø i 1961, og viser blant annet gårdene på Skjulestad.

En stor begivenhet i nærmiljøet var elgjakten om høsten.

Jakten var organisert i jaktlag. Vi ser her et bilde fra Midtstøl jaktlag.

Det er Peder Midtstøl som har felt en fin elgokse.

September 2016

Det var gammel tradisjon for at skulle en ha tørr og god vinterved, måtte den kjøres inn i vedskjulet i hauballen (tid mellom våronn of slått, ca. 20. mai til St. Hans). Senere på sommeren ble som oftest været mer utrykt, og det ble vanskeligere å få tørr ved.

Bildet vårt viser ved satt til tørk i reis, en form å tørke ved på som ikke var så vanlig her i bygda, men ble brukt i forbindelse med rydding.

Foto: Historielagets arkiv.

August 2016

Selv om høsten nærmer seg kan august ha mange fine feriedager. Vårt koselige bilde denne måneden er fra et gammelt fotoalbum fra Krakstad, og det vil være naturlig at det er folk fra de kanter som er med på bildet.

Er det noen som drar kjensel på noen av teltliggerne, hadde det vært hyggelig å få en tilbakemelding.

Telt og bilmodell tyder på at ferieturen foregikk en gang på 1950 tallet.

Foto: Historielagets arkiv.

Juli 2016

I tidligere tider var juli slåttemåneden fremfor noen. Da var høyet modent og været var som regel mer stabilt.

Bildet vårt viser høykjøring på Tveite med Andes J. Tveite på traktoren. Foran står Anne Jonsen Tveite og Gumbjørg Tveite. Til venstre litt bak står Klara Ulstedt som bodde i Hage og var med i høyonna.

Foto: Jon A. Tveite

Juni 2016

Våronn på Longum midt i 1950 årene. Det er Nils Olsbu som sammen med Blakken sprer kunstgjødsel.

Bildet er antagelig tatt av journalist Trygve Bjerkholt.

Bildet tilhører Austre Moland historielag

Mai 2016

Rulleharv

Våronna står for døren og redskapen må være i orden. Bildet viser en rulleharv som ble benyttet på 1800 tallet. Som vi ser er "bommene" som piggene er festet til av tre. Senere ble "bommene" laget av jern.

Rulleharva ble benyttet for å opparbeide et luftig og godt grunnlag for å så korn, og ble trukket av en hest.

Rulleharva tilhører Stian Dalen

April 2016

Dette flotte barnebildet er tatt på slutten av 1800 tallet og viser Karen Elene "Waaland" Theisen.

(Født 1885)

Hun var gift med Theis Theisen.

Bildet tilhører Anna Skjævestad

Fotograf: O. Henrichsen, Strømsbunæset, Arendal

Mars 2016

Kjøring av tømmer fra Øynesvannet med bil midt på 1960 tallet.

Det var ikke kran på tømmerbilene den gangen, men tømmeret ble dratt opp ved hjelp av to vaiere.

Jens Mørland drev tømmerkjøring i bygda gjennom mange år, og det er mye sannsynlig at det er han vi ser i virksomhet her.

Februar 2016
En fin vinterdag i 1956. Eva Våje (Watne) til venstre og Signe Våje (Bjerkholt) er på besøk hos bestemor på Ottersland.
Januar 2016
Her hadde vi veldig mye moro på 1950 og 60 tallet, sier Olav Tore Bjornes og peker på skibakken han og andre unge på Bjornes koste seg i.

Fjellet der bakken var har en god form som skibakke, men det var noe skakt unnarenn og dette måtte bygges opp med snø, masse snø. Da denne jobben var gjort var det å tråkke til topps for første hoppet i Kyllandsmyrbakken.

Kyllandsmyrbakken er ikke den mest kjente hoppbakken i bygda, men den skjuler mange minner for dem som hadde sine guttedager på Bjornes for 50- 60 år siden.

Tekst og foto: Anders A.  Engelskjønn