New York mester i boksing, født på Tveite

 

Sjømann og bokser Magnus Andreas Larsen Ros ble født på Tveite 14. mai 1901 av svensk far gråsteinsmurer Andreas Larsen Ros og mor Maria Magdalena Johnsdatter Svorkemo fra Eiker i Buskerud. Han ble døpt i Østre Moland kirke 26. mai 1901.

Foreldrene var tatere og fartet land og strand rundt. Magnus havnet på barnehjem, men sener reiste rundt med mora. Senere ble det gutthjem og tvangsskole I ungdomsåra ble han satt bort på gårder rundt om i Vestfold. Som 18 åring reiste han til sjøs og havnet til slutt i New York. Der kom han i kontakt med boksere og nådde helt opp til å bli New York mester i boksing i 1921. Han bokset mange kamper og ble profesjonell bokser i 1920 bare 19 år gammel.

Boksermiljøet var et tøft miljø og bruk av alkohol var meget vanlig. Ettersom alkoholbruket økte gikk det tilbake med resultatene i boksing og det gikk forholdsvis fort før Magnus havnet på gaten i New York som lasaron. De siste årene han levde bodde  han sammen med husløse norske sjøfolk i Ørkenen Sur som var en søppelplass på Manhattan.

Da han døde bare 30 år gammel møtte mange av hans bokservenner opp og fulgte han til graven. Magnus Larsens ry levde videre og vokste seg større enn originalen. Det var noe inderlig og godtroende over ham, til tross for mye svik og et rotløst liv, skriver Thor Gotaas i sin bok Magnus ”Wolf” Larsen Sjømann og Bokser.

Klikk på bildene for å få dem i full størrelse.

Tekst: Anders Adolf Engelskjønn

 

Magnus "Wolf" Larsen som proffbokser

 

 
 

 

Eksempel på tønnehus

hvor Magnus bodde etter perioden som bokser.

 

   

 


Austre Moland Historielag

Webansvarlig: Torjus Skjævestad,

tskjaves@online.no